Malo ljudi vidi potencial v starih, zarjavelih stvareh. Običajno jih zavržejo in tako uničijo delček naše zgodovine. To mi para srce, a včasih imam srečo, da srečam stranko, ki je istega mnenja kot jaz. V tem primeru sem spoznal človeka, ki je želel ne samo obdržati, ampak obnoviti več kot 100 let star šivalni stroj Johana Jaxa, ki je bil kar nekaj časa v njegovi družini. Seveda sem z veseljem pomagal!

Potreboval sem precej truda in inovativnih idej, kako dejansko razstaviti ta veličastni stroj, da bi ugotovil, ali kaj manjka in ali je kaj treba zamenjati. Seveda sem moral imeti v mislih, kako pozneje spet sestaviti vse dele, kar je bil velik izziv. Vsi deli so bili peskani in nato poškropljeni z zaščitno barvo. Detajle sem ročno obarval z zlato barvo in mu poskušal dati prvotni sijaj. Ker nisem mogel najti originalne zasnove vztrajnega kolesa, sem se odločil, da ga ohranim v prvotnem stanju. S tem sem poskušal ohraniti čim več zgodovine, namesto da bi vse skupaj prebarval v črno in uničil prvotno zasnovo.

Lahko rečem, da je bila stranka več kot zadovoljna in obnovljeni Johan Jax je še vedno ponosen del izložbe v njegovi trgovini.

Spodaj si lahko ogledate nekaj slik celotnega postopka obnove in nekaj končnih posnetkov. Vem, da so slike nizke kakovosti, ampak včasih je delo pomembnejše od dokumentacije (:

Proces obnove